Avond 2017

De Avond is in 2000 in het leven geroepen met als doel het maatschappelijk belang van wetenschap te onderstrepen, door te laten zien waar en op welke manier wetenschappelijk onderzoek wordt toegepast in het leven van alledag.

Tegen deze achtergrond nodigt de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij ieder jaar een select gezelschap uit van 275 prominenten uit de kringen van wetenschap, cultuur, bedrijfsleven, politiek, media en sport, voor een feestelijk diner in de Ridderzaal in Den Haag.

In 2017 vond de Avond van Wetenschap & Maatschappij plaats op maandag 9 oktober.
Een belangrijke rol was weggelegd voor 25 topwetenschappers afkomstig van Nederlandse universiteiten en hogescholen, die aan tafel vanuit hun specifieke vakgebieden stellingen en vragen poneerden waarover de genodigden vervolgens met elkaar in gesprek gingen. De gedachtewisselingen die op deze manier ontstaan tussen wetenschappers en prominenten uit andere sectoren van de maatschappij verdiepen het inzicht dat wetenschappelijke innovaties wezenlijk kunnen bijdragen aan een goed functionerende samenleving. De gasten kregen twee verschillende tafelwetenschappers aan hun tafel en konden op die manier deelnemen aan twee gesprekken, over verschillende thema’s.

De Avond van W&M werd geopend door de gastvrouw van de Avond, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker. De Erelezing werd dit jaar gehouden door prof. dr. Ben Feringa, hoogleraar Organische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn lezing, getiteld ‘In verwondering voorbij de horizon’, sprak prof. Feringa over de maatschappij van morgen, de rol van wetenschap in de maatschappij en het belang van fundamenteel onderzoek. Halverwege de Avond werd een korte presentatie gegeven door dr. Cynthia Liem MMus, universitair docent informatica aan de TU Delft en musicus (piano). In haar presentatie getiteld ‘Achter de schermen’ ging zij in op de schijnbaar tegengestelde werelden van wetenschap en kunst en het belang van een geïntegreerd wereldbeeld in de huidige digitale informatiemaatschappij.

Op de Avond van Wetenschap & Maatschappij wordt sinds 2005 ook de Huibregtsenprijs uitgereikt aan een wetenschapper die onderzoek heeft verricht dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat duidelijk zicht biedt op een maatschappelijke toepassing. Op 9 oktober maakte juryvoorzitter José van Dijck (president van de KNAW) bekend dat prof. dr. Jolanda de Vries de Huibregtsenprijs 2017 heeft gewonnen met haar onderzoeksproject 'Natuurlijke dendritische celvaccins'. Haar onderzoek was voorgedragen door de Radboud Universiteit. Klik hier voor het persbericht.
De NTR maakte een korte film over de genomineerden en hun onderzoeken.

PROF. DR. JOLANDA DE VRIES WINT DE HUIBREGTSENPRIJS 2017 VOOR HAAR ONDERZOEKSPROJECT 'NATUURLIJKE DENDRITISCHE CELVACCINS'. HAAR ONDERZOEK WAS VOORGEDRAGEN DOOR DE RADBOUD UNIVERSITEIT.

Film: het maakproces van het bronzen beeld van Nobelprijswinnaar
Ben Feringa

Het ministerie van OCW gaf aan kunstenaar Olivier van Herpt de opdracht om van een foto van fotograaf Koos Breukel een bronzen buste te maken van Nobelprijs laureaat Ben Feringa. Van Herpt gebruikte hiervoor een door hem ontwikkelde experimentele 3D-techniek. Het ministerie van OCW nodigde filmer Maaike Engels uit het maakproces vast te leggen.

Film: Erelezing door Ben Feringa

De Erelezing werd dit jaar gehouden door prof. dr. Ben Feringa, hoogleraar Organische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn lezing, getiteld ‘In verwondering voorbij de horizon’, sprak prof. Feringa over de maatschappij van morgen, de rol van wetenschap in de maatschappij en het belang van fundamenteel onderzoek.

Film: uitreiking Huibregtsenprijs 2017

Op de Avond van Wetenschap & Maatschappij wordt sinds 2005 de Huibregtsenprijs uitgereikt aan een wetenschapper die onderzoek heeft verricht dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat duidelijk zicht biedt op een maatschappelijke toepassing. Op de Avond van W&M 2017 maakte juryvoorzitter José van Dijck (president van de KNAW) bekend dat prof. dr. Jolanda de Vries de Huibregtsenprijs 2017 heeft gewonnen met haar onderzoeksproject 'Natuurlijke dendritische celvaccins'. Haar onderzoek was voorgedragen door de Radboud Universiteit.

FOTO'S AVOND VAN W&M 2017

FILM: GENOMINEERDEN
HUIBREGTSENPRIJS 2017
(NTR)