Avond 2015 / Geloof in wetenschap

Op maandag 5 oktober 2015 vond voor de zestiende keer de jaarlijkse Avond van Wetenschap & Maatschappij plaats, in de Ridderzaal in Den Haag.

De Avond is in 2000 in het leven geroepen met als doel het maatschappelijk belang van wetenschap te onderstrepen, door te laten zien waar en op welke manier wetenschappelijk onderzoek wordt toegepast in het leven van alledag.

Tegen deze achtergrond nodigt de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij ieder jaar een select gezelschap uit van 300 prominenten uit de kringen van wetenschap, cultuur, bedrijfsleven, politiek, media en sport, voor een feestelijk diner in de Ridderzaal in Den Haag. De minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en de minister van Economische Zaken wisselen elkaar jaarlijks af als gastheer in de Ridderzaal.

De Avond heeft ieder jaar een ander overkoepelend thema, en tijdens het diner presenteren Nederlandse topwetenschappers vanuit hun specifieke vakgebieden prikkelende stellingen over dat paraplu-thema. De tafelgenoten gaan vervolgens met elkaar in gesprek over de (vraag)stellingen.

Thema van de zestiende Avond was Geloof in wetenschap. De opdracht die dit jaar aan de zogenaamde ‘tafelwetenschappers’ werd meegegeven luidde: Welke Grote Vraag op uw vakgebied gaat de wetenschap de komende 20 jaar beantwoorden?

Ieder jaar wordt een vermaard spreker uitgenodigd om de Avond van Wetenschap & Maatschappij in te leiden met de zogenaamde Ere-lezing. Keynote speakers in de afgelopen jaren waren onder anderen Frans de Waal, Rem Koolhaas, Frits van Oostrom, Robbert Dijkgraaf, André Kuipers, en in 2014 David van Reybrouck.

De Ere-lezing werd op de Avond van 2015 gehouden door essayist en Azië-deskundige Ian Buruma. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Jet Bussemaker, trad dit jaar op als gastvrouw van de Avond. De Huibregtsenprijs 2015 ging dit jaar naar prof. dr. Clemens van Blitterswijk voor de ontwikkeling van botinducerende biomaterialen.

De Avond van W&M vormt het sluitstuk van het Weekend van de Wetenschap.
De VSNU organiseerde in het kader van het Weekend van de Wetenschap aan alle Nederlandse universiteiten zogenaamde ‘U-meets’: ontmoetingen tussen maatschappelijke partijen, politiek en wetenschap. Publiek kon deelnemen aan het debat. 
Na afloop van het programma van De Avond overhandigde VSNU-voorzitter Karl Dittrich samen met de ambassadeur van de U-meets, Daan Roosegaarde, aan Minister Bussemaker een magazine met verslagen. Het magazine geeft een indruk van de U-meets en is hier in te zien.

PROF. DR. C.A. VAN BLITTERSWIJK WINT DE HUIBREGTSENPRIJS 2015 VOOR DE ONTWIKKELING VAN BOTINDUCERENDE BIOMATERIALEN

FILM OVER GENOMINEERDEN
HUIBREGTSENPRIJS 2015

 

Over de prijs 2015

FOTO'S AVOND VAN W&M 2015