Avond 2014 / De wetenschap van vandaag is de wereld van morgen

Op maandag 6 oktober 2014 vond voor de vijftiende keer de jaarlijkse Avond van Wetenschap & Maatschappij plaats, in de Ridderzaal in Den Haag.

De Avond is in 2000 in het leven geroepen met als doel het maatschappelijk belang van wetenschap te onderstrepen, door te laten zien waar en op welke manier wetenschappelijk onderzoek wordt toegepast in het leven van alledag.

Tegen deze achtergrond nodigt de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij ieder jaar een select gezelschap uit van 280 prominenten uit de kringen van wetenschap, cultuur, bedrijfsleven, politiek, media en sport, voor een feestelijk diner in de Ridderzaal in Den Haag. De minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en de minister van Economische Zaken wisselen elkaar jaarlijks af als gastheer in de Ridderzaal.

De Avond heeft ieder jaar een ander overkoepelend thema, en tijdens het diner presenteren Nederlandse topwetenschappers vanuit hun specifieke vakgebieden prikkelende stellingen over dat paraplu-thema. De tafelgenoten gaan vervolgens met elkaar in gesprek over de (vraag)stellingen.

Ieder jaar nodigen we een vermaard spreker uit om de Avond van Wetenschap & Maatschappij in te leiden met de zogenaamde Ere-lezing. Keynote speakers in de afgelopen jaren waren onder anderen Frans de Waal, Rem Koolhaas, Frits van Oostrom, Robbert Dijkgraaf en, vorig jaar, André Kuipers.

Het thema dit jaar was 'Blauwdrukken voor de toekomst - de wetenschap van vandaag is de wereld van morgen'. Schrijver en filosoof David van Reybrouck hield dit jaar de Ere-lezing; kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde gaf een presentatie getiteld 'interactieve landschappen', naar aanleiding van zijn meest recente projecten.

Prof. dr. J.J.P. Kastelein WINT de Huibregtsenprijs 2014 voor de eerste geregistreerde gentherapie ter wereld.

FOTO'S AVOND VAN W&M 2014

FILM OVER DE GENOMINEERDEN
HUIBREGTSENPRIJS 2014