Avond 2012 / Complexiteit

Maandagavond 29 oktober 2012 vond de dertiende Avond van Wetenschap & Maatschappij plaats in de Ridderzaal te Den Haag. Het doel van De Avond is Nederlandse toponderzoekers over actuele thema's van gedachten te laten wisselen met prominente vertegenwoordigers uit andere sectoren van de maatschappij.

De dertiende editie van De Avond had als overkoepelend thema: Complexiteit. Tijdens het diner lieten 25 Nederlandse topwetenschappers hun licht schijnen over onder meer onder meer kunstmatige systemen, de irrationaliteit van de markt, Google-wijsheid, nieuwe energie, ongericht onderzoek en complexiteit op nanoschaal. En over de relatie tussen fundamentele wetenschap, technologische toepassingen en maatschappelijke ontwikkelingen. De keynote speech werd gehouden door prof. dr. Robbert Dijkgraaf, directeur van het Institute for Advanced Study, Princeton, USA. De lezing van Dijkgraaf was getiteld 'Eenvoud en eenheid'. In een videoboodschap stelde minister Maxime Verhagen dat door nieuwsgierigheid gedreven fundamenteel wetenschappelijk onderzoek even belangrijk is als toegepast onderzoek dat gedreven wordt door maatschappelijke vragen.

Tijdens de Avond werd voor de achtste maal de Huibregtsenprijs uitgereikt, een prijs voor het meest bijzondere Nederlandse onderzoek dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat zicht biedt op een effectieve maatschappelijke toepassing. 

tafelwetenschappers

Tijdens het diner presenteren Nederlandse topwetenschappers vanuit hun specifieke vakgebieden prikkelende stellingen over dat overkoepelende thema.

Helden

In zijn welkomstwoord deed Wiebe Draijer een oproep aan alle aanwezigen om via het evaluatieformulier te laten weten wie hun helden zijn. Download hier de volledige lijst helden van de Avond van Wetenschap & Maatschappij 2012.

prof. dr. Bart Jacobs krijgt huibregtsenprijs voor zijn onderzoek naar digitale beveiliging

Tijdens de Avond werd voor de achtste maal de Huibregtsenprijs uitgereikt.

Genomineerden

De onderzoekskwaliteit van de inzendingen is deze jaargang wederom prima, met diverse uitzichten op (toekomstige) maatschappelijk relevante toepassingen op veel terreinen.

Foto's 2012

Bekijk de film van
de genomineerde
onderzoeksprojecten

 

Video impressie van
De Avond met de
keynote speech van
Robbert Dijkgraaf.