Avond 2011 / over Grenzen

Maandagavond 7 november 2011 vond de twaalfde Avond van Wetenschap & Maatschappij plaats in de Ridderzaal te Den Haag. Het doel van De Avond is Nederlandse toponderzoekers over actuele thema's van gedachten te laten wisselen met vertegenwoordigers uit andere sectoren van de maatschappij.

De twaalfde editie van De Avond had als overkoepelend thema: Grenzen. Tijdens het diner lieten Nederlandse topwetenschappers hun licht schijnen over onder meer juridische grenzen, biologische beperkingen, grensoverschrijdende disciplines, de grenzen tussen leven en dood, tussen kunst en wetenschap en die tussen wetenschap en de werkelijkheid.

De keynote speech werd gehouden door prof. dr. Frits van Oostrom. De titel van zijn voordracht was 'Grenzen overstijgen in een hokjesland –vijf vignetten over innovaties en hun voedingsbodem'.

Frits van Oostrom is Universiteitshoogleraar in Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen. Voor zijn wetenschappelijk werk kreeg hij in 1995 de Spinozapremie. Zijn boek Maerlants wereld werd in 1996 bekroond met de AKO literatuurprijs. Van 2005 tot 2008 was hij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Tijdens de Avond werd voor de zevende maal de Huibregtsenprijs uitgereikt, een prijs voor het beste Nederlandse onderzoek dat opvallend wetenschappelijk vernieuwend is en dat uitzicht biedt op een waardevol maatschappelijk effect. Een breed samengestelde jury onder voorzitterschap van de president van de KNAW Robbert Dijkgraaf selecteerde acht onderzoeken. Deze voor de Huibregtsenprijs 2011 genomineerde onderzoeksprojecten werden tijdens de Avond gepresenteerd, waarna bekend werd gemaakt dat het onderzoeksproject 'De beginfasen van verslaving bij adolescenten' van prof. dr. Rutger Engels de Huibregtsenprijs 2011 krijgt. De prijs, een cheque ter waarde van € 25.000,- en een bronzen beeld, werd uitgereikt door de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Halbe Zijlstra.

Genomineerden

De onderzoekskwaliteit van de inzendingen deze jaargang is hoog, en de projecten bieden diverse uitzichten op nabije of toekomstige maatschappelijk relevante toepassingen. De onderwerpen bestrijken een breed terrein; de jury
juicht het toe dat de wetenschappelijke instellingen voor hun voordrachten ruim hebben gekeken binnen hun vakgebieden.

PROF. DR. RUTGER ENGELS wint huibregtsenprijs voor zijn onderzoek naar De beginfasen van verslaving bij adolescenten.

tafelwetenschappers

Tijdens het diner presenteren Nederlandse topwetenschappers vanuit hun specifieke vakgebieden prikkelende stellingen over dat overkoepelende thema.

Foto's 2011

Persbericht 2011