Avond 2006 / Universiteit van de Toekomst

Op 6 november 2006 werd in de Ridderzaal in Den Haag de zevende Avond van Wetenschap & Maatschappij gehouden. In samenwerking met architect Rem Koolhaas werd als thema gekozen: 'Universiteit van de Toekomst'.

Op basis van een aantal feitelijke en visionaire beelden van Rem Koolhaas werd aan elk van de 20 dinertafels door groepjes van vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, kunst, media, politiek en wetenschap, een onconventioneel concept ontwikkeld voor deze Universiteit van de Toekomst. Rem Koolhaas heeft in verscheidene projecten vorm gegeven aan dit thema, waaronder het Educatorium voor de Universiteit van Utrecht, voor het studentencentrum op de Mies van der Rohe campus van het Illinois Institute of Technology in Chicago, en voor de nieuwe centrale bibliotheek van Seattle. Koolhaas' werk en ideeën doorbreken daarbij steeds opnieuw conventionele grenzen.

De gedetailleerde uitwerking van de centrale stellingen en het onderliggende gezamenlijke onderzoek van McKinsey en de aan het Office of Metropolitan Architecture verbonden denktank AMO werden als boek gepubliceerd. Alle deelnemers was gevraagd na afloop van de Avond schriftelijk te rapporteren over hun ervaringen. De gasten hadden aangegeven dat de tafeldiscussies hen nieuwe inzichten hebben opgeleverd. De meest voorkomende stellingen van de deelnemers over de 'Universiteit van de Toekomst', waren:

  • Kiezen, focussen, heroriënteren
  • Talent ontdekken, ontwikkelen en koesteren
  • Streven naar excellentie op internationale schaal
  • Onderzoeksorganisaties versterken en globaliseren
  • Openstaan voor internationale ontwikkelingen

de huibregtsenprijs WERD uitgereikt aan Prof. Dr. C.J.M. Melief voor zijn baanbrekende werk op het gebied van de rol van virussen bij de bestrijding van baarmoederhalskanker.

Foto's 2006